Sähkön tarve kasvaa jatkuvasti

Tulevien vuosien aikana sähkön kulutus tulee kasvamaan merkittävästi. Tilastokeskuksen mukaan sähkön kulutus Suomessa putosi ensin vuodesta 2021 luvusta 87 TWh vuoteen 2022 81 TWh [Tilastokeskus*], pääasiassa hurjien energiahintojen saattelemana. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi omassa raportissaan sähkön käytön lisääntyvät jopa yli 30% alle kymmenessä vuodessa. Sähkön käyttömäärää lisäävät lämmityksen, teollisuuden ja liikenteen sähköistyminen sekä tuleva vetytalous. Meidän kannattaa muistaa, että sähkö korvaa fossiilisia polttoaineita ja näin sähkön käytön lisääminen on erittäin positiivinen asia! (lämmitys 17 TWh, teollisuus 5-20 TWh, liikenne 2 TWh, vety). Samalla sähkön tuotanto tulee vaihtelemaan enemmän säiden mukaan, kun tuulivoiman ja aurinkovoiman määrät heittelevät päivittäin. Tämä aiheuttaa hintavaihteluita päivän sisällä ja toisaalta jouston tarvetta järjestelmään.

Kun päivän sisäiset hintavaihtelut kasvavat on pörssisähkön älykäs käyttäjä vahvoilla! Esimerkiksi lämmityksen ajoittaminen halvempaan hetkeen ja kulutuksen pienentäminen kalliiseen aikaan auttavat sähkön käyttäjiä saamaan itselleen edullista, uusiutuvaa energiaa. Kiinteähintaiset sopimukset tuovat käyttäjille mielenrauhaa, mutta saattavat tulla kalliiksi. Pörssisähkö taas voi aiheuttaa huolehtimista, vaikka se olisikin edullisin ratkaisu. Pörssisähköilijän (ja sähkön käyttäjän yleensä) paras kaveri on yksinkertainen ja luotettava automaatio, joka vahtii hintoja sinun puolestasi, ajoittaa kulutuksen parempiin hetkiin ja tuo kiinteistösi osaksi tulevaisuuden automaattista energiajärjestelmää!

Sähköjärjestelmän tarve tehojen ohjaukselle on ollut tiedossa jo pitkään. Tutkimusta aiheesta on tehty 20 vuoden ajan ja pilottiprojektit ovat onnistuneet teknisesti. Tarve on kuitenkin vielä ollut maltillista. Nyt aiheeseen on herätty juuri uusiutuvan energian, ilmastotavoitteiden ja kasvavan sähkötarpeen myötä. Robustco oy:n  perustaja Joni Markkula on ollut kehittämässä useita ratkaisuiden prototyyppejä vuosien varrella sähköautojen älykkäästä lataamisesta lämminvesivaraajien etäohjauksiin. “Viime kesän jälkeen tilanne muuttui niin vaativaksi, että käärimme päättäväisesti hihat ja toimme markkinoille Enion tuotteen. Enion tekee sen mitä pitää: se tarkkaille sähkön hintaa ja kiinteistön energiankulutusta, ja ohjaa laitteita tarpeen mukaan. Tämän pitää tapahtua luotettavasti ja helposti, että käyttäjän ei tarvitse alkuasetusten jälkeen puuttua toimintaan”, kertoo Markkula. 

*Tilastokeskus: Suomen virallinen tilasto (SVT): Energian hankinta ja kulutus [verkkojulkaisu].

Edellinen
Edellinen

Aurinkosähkölle enemmän arvoa

Seuraava
Seuraava

Säästöä sähkölämmittäjille